Monday, 28 February 2011

Bahaya makan hati ayam

Kita diajar dalam buku biologi, buku pemakanan (kajian dan terbitan para kafir ni) bahawa kalau nak dapat vitamin B dan kalau nak tambah darah kita kena makan hati haiwan dan hati ayam. Sains juga menggalakkan makan hati kerana khasiat zat besinya yang sangat diperlukan manusia. Tetapi sebenarnya Nabi kita tidak menggalakkan pemakanan organ dalaman. Mana kita mesti pilih? Nak ikut kafir ke nak ikut Nabi Muhammad ?



Sebenarnya makan hati ayam dapat melembabkan otak kita sebab hati merupakan organ dimana semua toksin akan dikumpulkan dan dineutralkan. Jadi kepekatan toksin adalah tinggi di hati ayam. makanlah kita toksin tersebut serta bengaplah otak kita umat Islam sebab percaya buku sains keluaran kafir ini.

Kebanyakan ayam di pasaran hari ini telah disuntik bahan kimia untuk mempercepat tumbesarannya kerana  didorong oleh permintaan pasaran yang semakin meningkat. Bahan kimia yang berbahaya ini akan dikumpulkan di hati.
Kandungan racun dalam hati:
     * Antibiotik tylosin
     * Penisilin
     * Oxytetracycline
     * Kanamycin.

Kandungan bahan kimia didalam hati ayam juga boleh menyebabkan kesan teratogenik, kesan karsinogenik
Kesan teratogenik boleh menyebabkan kesan buruk kepada ibu mengandung, terutama kepada janin. Kandungan boleh mengalami keguguran atau bayi cacat. Manakala kesan Karsinogen boleh menyebabkan kanser.Ginjal juga merupakan organ penting dalam badan dan berfungsi untuk membuang sisa metabolisme dan racun dalam bentuk urin, yang kemudian dikeluarkan dari tubuh.

Walau pun Nabi berkata jangan tetapi ulamak lebih menjatuhkan hukum makhruh dalam keadaan ini dan bukan mengharamkannya.
Organ dalaman adalah organ selain daging yang terkandung dalam tubuh haiwan seperti:
1. Hati
2. Paru-paru
3. Perut
4. Hempedal
5. Buah pinggang
6. Jantung
7. Telur ayam yang belum keluar dari perut ayam
8. Telur ikan
9. etc.

Saranan ilmu Sains bahawa memakan hati haiwan adalah baik untuk menambah darah adalah ilmu songsang yang diajar oleh orang Yahudi agar umat manusia menjadi tidak sihat . Orang Yahudi ini beranggapan bahawa alangkah indahnya jika dunia ini dipenuhi oleh orang Yahudi sahaja. Mereka ingin membunuh umat lain selain Yahudi secara senyap. Orang Yahudi ini sangat mempelajari ilmu di dalam Al-Quran dan hadis cuma mereka tidak beriman sahaja. Memakan hati bukan sekadar tidak membantu meningkatkan paras hemoglobin darah malahan memakannya akan mengundang pelbagai mudharat lain yang Allah dan RasulNya saja yang mengetahui dengan tepat.

 P/s : Memang tak suka makan hati pun... Berikut adalah artikel yang berkaitan :-

Intro dan Outro     : Ajaran Yahudi Yang Telah Menjadi Ikutan Kita
Bahagian Pertama : Khasiat dan Kebaikan kopi
Bahagian ke-2         : Makan Hati Ayam Bahaya?
Bahagian ke-3         : Khasiat dan Kelebihan Daging Kambing
Bahagian ke-4         : Keburukan Makanan Fast Food dan Mi Segera
Bahagian ke-5         : Fakta Menarik Minuman Coke
Bahagian ke-6         : Keburukan Kacang Soya

 Jom Klik Share... (^_^) 
 >> by Naslive Pages <<

31 comments:

  1. maaf, saya student medical yg menitik beratkn fakta sains dan keindahan islam. berkenaan dengan entri ini, terdapat kemusykilan berkenaan pemakanan organ yang dikatakan haram dan mendapat larangan dr nabi itu td kerana saya pernah terbaca:
    Sabda Rasulullah saw,
    ..dihalalkan kepada kamu 2 darah iaitu hati dan limpa dan 2 bangkai iaitu ikan dan belalang..

    tolong perjelaskan agar tidak ada salah faham mngenai penjatuhan hukum. tq.

    ReplyDelete
  2. saya x brmksud yg pmakanan organ dalaman itu haram..cuma, ulamak lbih menjatuhkan hukum makhruh...

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum.
    saya cuma nak tanya, adakah hati ayam punca kepada lupa? i mean bile kite hafaz 0r tryg 2 rmmber somtg,, susa sgt na masuk,,n cepat sgt lupe! . cme sy pna dgr org tue2 kate. tapi tak thu la btul tak. wslm.

    ReplyDelete
  4. To Izzatie: W'salam. Hati adalah organ dimana toksin akan dikumpulkan dan dineutralkan. Jadi kepekatan toksin tinggi pda hati ayam. Sbb tu la hati ayam nie bleh melembabkan otak kita...Wallahu'alam

    ReplyDelete
  5. SAya juga agak suka memakan hati dan pedal ayam, telur ikan dan yang lain-lain. Namun semenjak terbaca artikel yang seperti ini, saya semakin kurang dan jarang memakannya. Saya ingin menyampaikan perkara ini pada rakan2 dan org lain berkenaan hal ini yang mana Nabi kita juga tidak menggalakkan pemakanannya, namun saya gagal untuk menemui mana2 ayat yang menyokong pernyataan tersebut. Mohon sekiranya dapat dikongsikan mana2 ayat atau hadith berkenaannya.

    ReplyDelete
  6. makan hati akan meningkat tekanan darah tinggi...baik jauhkanlah.

    ReplyDelete
  7. tapi yang peliknya... even doktor melayu pun akan sarankan kita makan hati ayam kalo kurang darah.. takkan doktor tak tau kot fakta sains... ke doktor sekarang pun main hentam je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan hati ayam laa. Hati lembu laa bagi orang yg kurang darah. Kalau makan berlebihan hati lembu nanti darah berlebihan menyebabkan darah tinggi pula. Jadi makan berpada2. 1kali seminggu pun dah ok.

      Delete
  8. Bule bg mana2 study yg membuktikan kadar toksin yg tinggi tu tak? Is the amount significant? Will the toxin stay in the liver after we cook it? Ada tak valid study yg membuktikan org2 yg mkn hati lebih tinggi statistic untuk dpt cancer?

    ReplyDelete
  9. selalunya orang yg menderma darah akan disarankan oleh doktor utk memakan hati supaya dapat menambah kembali darah itu.....kalau dgn memakan hati ini boleh menimbulkan masaalah kpd otak...apakah cara lain lagi unt menambahkan darah pd tubuh.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh cuba daging merah, ikan, sayuran hijau, kekacang, tahu, tempe. Nak tambah dengan pengambilan tablet suplemen besi pun boleh jika perlu.

      Lain-lain : Kerang, Bayam, Bubur Kacang Hijau, Hati Ayam, Kangkung, Gulai Tempe, Kuning Telur dan Madu.

      Delete
    2. Ye betul ..kita boleh fikir secara logik nye..

      Delete
    3. Pembetulan yer... Jangan samakan hati ayam dengan hati lembu. Hati yg boleh menambahkan darah adalah hati lembu. Jika makan berlebihan boleh menyebabkan darah tinggi. Jadi makan laa hati lembu berpada2. 1 kali seminggu dah memadai untuk orang yg kurang darah. TQ

      Delete
  10. dading, ikan, ayam juga ada sumber zat besi.. makan oren, strawberry, tomato dpt meningkatkat penyerapan zat besi..

    ReplyDelete
  11. Saya nak tanya dari mana dapat fakta ayam pedaging disuntik? suatu ketika dahulu saya juga merupakan pengusaha ayam daging...Ayam saya tak pernah disuntik...hanya bagi makan dedak jagung sahaja...jaga persekitaran, kalau ayam selsema bagi vitamin...sekitar 20 hari ayam dah boleh jual....Ladang mana yang suntik ayam dalam jumlah puluhan ribu ekor..Tak berbaloi nak suntik ayam yang akan disembelih dlm hayat kurang 30hari..

    ReplyDelete
  12. Mushthafa Kamal A-Banjari21 January 2012 17:22

    14 Bahagian yg dHARAM makan dr Haiwan HALAL.
    1-Darah
    2-Air Kencing & Thi
    3-organ Jantina
    4-Rahim Haiwan betina
    5-Kelenjar
    6-Testis(buah Zakar)
    7-Kelenjar Pituitari(dlm otak)
    8-Korda Spina/Sum sum dlm tulang belakang.
    9-Tendon d sisi tulang belakang
    10-Pundi Hempedu(Gall Bladder)
    11-Limpa (Spleen)
    12-Pundi Kencing
    13-Anak Mata(Pupil)
    14-Kuku.

    ReplyDelete
  13. Telor lembu haram ke mkn?? Mohon pjlasn..

    ReplyDelete
  14. Yang pernah saya baca utk menambah darah di anjurkan makan buah delima banyak2, bukan makan hati haiwan walaupun halal. Saya juga dapati nabi kita saw tak makan organ2.

    ReplyDelete
  15. berhati2 dlm pemakanan seharian. amalkan sunnah nabi dgn ikuti cara pemakanan yg disyorkan oleh baginda. sihat badan kita panjang usia kita. jgn terlalu ikut hawa nafsu. penjagaan kesihatan yg baik adalah jalan lurus menuju kebahgiaan.
    sila survey: http://bit.ly/p9n9rV

    ReplyDelete
  16. buah delima blh tambahkn darah??? huh~! baru tau..sbb saya hari2 makan buah delima..dah jd habit.. ^__^

    ReplyDelete
  17. hati x elok utk dimakan sebab ia tempat toksin dikumpulkan, mcm mane plak dgn organ dalaman lain seperti perut, limpa dll. adakah ia juga memudaratkan dan bagaimana ia bleh memudaratkn?

    ReplyDelete
  18. sayur bayam bagus juga untuk tambah darah. tp org suka hati ayam sbb lg sedap berbanding bayam. xpn, cari makanan yg sumber ferum (zat besi) tinggi. klu nk kata tok sin, makan sate lg banyak toksin. cuba admin cerita pasal sate pulak ;P

    minum air kosong banyak jugak salah satu cara tambah darah. =)

    ReplyDelete
  19. Cuba baca artikel dalam site ini yang banyak menyatakan bahayanya GM yang dilakukan ke atas makanan seperti soya dan jagung. Mlah dalam site ini juga menceritakan hasil susu lembu yang terkurung dalam kandang yang sempit di Amerika. Lembu ini menghasilkan susu yang mengandungi nanah dan hormon yang tidak baik untuk manusia disebabkan lembu-lembu itu menghadapi tekanan hidup dalam kandang dan dipaksa melahirkan anak terlalu kerap.

    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/05/15/california-gmo-panel.aspx?e_cid=20120515_DNL_art_1

    ReplyDelete
  20. saya kurang darah dan saya disarankan makan hati ayam, setakat ini saya tidak menghadapi apa2 masalah kelembaban otak (sejak kecil lagi). sekian terima kasih :)

    ReplyDelete
  21. Ibnu Umar r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Dihalalkan untuk kamu dua bangkai dan dua darah; Dua bangkai itu ialah ikan dan belalang dan dua darah itu ialah hati dan limpa.”

    ReplyDelete
  22. admin blog takde rujukan sah.abaikan je info.ntah betul ntah tidak.

    ReplyDelete
  23. Pernah terbaca tentang ini juga. Memang betul yang dakyah Yahudi telah banyak menyonsangkan hidup kita esp. org islam.

    ReplyDelete
  24. xmboh ikut sudah...nak ikut pon baguz..x payah la maen hentam je kate takde rujukan sah...mende macam nie pon x tahu...apela...search mane2 pon bnyak mengatekan makan organ dalaman haiwan tidak baguz...emak aq yg spm pon tahu mende macam nie...memalukan betul la...lembab tu atas orang la...dah kalu mmg cerdik makan ape pon kalu amal ibadat sempurna, badan sentiase sihat x de hal la...

    ReplyDelete
  25. jahil juga bloger ni

    ReplyDelete

Jom support entri and blog nie dengan tinggalkan komen korang.. (^_^)

About