Sunday, 13 March 2011

Keburukan Makanan Fast Food dan Mee Segera

Mereka (yahudi) menggalakkan kita makan makanan yang langsung tidak berkhasiat seperti makanan segera. Makanan segera (Fast food) adalah istilah yang diberikan untuk makanan yang boleh disediakan dan dihidangkan dengan sangat cepat. Contohnya, mee segera.

Kepada penggemar mee segera, berhati-hati apabila mengambil mee segera sebagai makanan harian. Ini kerana, terdapat sejenis lilin (salutan wax) yang melapisi mee tersebut agar tidak melekat antara satu sama lain yang boleh membahayakan kesihatan penggunanya.

Jika kita perhatikan, Mi kuning yang belum dimasak di kedai akan kelihatan berminyak. Lapisan minyak ini akan mengelakkan mi tersebut dari melekat antara satu sama lain. Mi Wonton pula yang masih mentah biasanya ditaburkan tepung agar terhindar dari melekat.

Seseorang yang mengambil mee segera setiap hari berisiko menghadapi kanser. Doktor mengatakan bahawa tubuh kita mengambil masa lebih dari dua hari untuk membersihkan salutan wax tersebut.

Seorang pramugari SIA (Singapore Air) yang telah berhenti perkhidmatannya dan kemudian menjadi seorang suri rumah tangga. Dia tidak memasak tetapi kerap makan Mie segera setiap kali waktu makan. Kemudian akhirnya menderita kanser.

Dalam kes yang berasingan, SEORANG AKTOR dari SBC (sekarang ni dikenali sebagai TCS). Beberapa tahun lalu, dimana kariernya membuatkan beliau sangat sibuk untuk memasak, jalan mudah baginya adalah mengambil mee segera setiap hari. Kemudian, beliau juga disahkan menghidap barah. Barahnya disebabkan wax dalam mee segera.

Seterusnya, makanan segera juga mengandungi kandungan lemak trans-fats, gula, garam dan bahan kimia yang tinggi serta bahan pengawet yang berbahaya. Ia juga dikategorikan sebagai ‘sampah’ dan mengancam kesihatan terutamanya kanak-kanak. Sampah di sini bukan bermaksud sampah yang dalam tong sampah tu ataupun sampah masyarakat, tetapi dimaksudkan ialah benda yang tidak berguna. Ini kerana, keburukan makanan segera mengatasi kebaikannya sendiri.

P/s penaja: Kalau boleh, kurangkanlah makan makanan segera (fast food) ni. Sudah jelas keburukannya mengatasi kebaikannya. Mari kita lihat Artikel lain yang berkaitan :-

●▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬●
Bahagian ke-2          : Makan Hati Ayam Bahaya?
Bahagian ke-3          : Khasiat dan Kelebihan Daging Kambing
Bahagian ke-4          : Keburukan Makanan Fast Food dan Mi Segera
Bahagian ke-5          : Fakta Menarik Minuman Coke
Bahagian ke-6          : Keburukan Kacang Soya
●▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬● 


Jom Klik Share... (^_^) 
>> by Naslive Pages <<

4 comments:

 1. daging kambing terbaek!

  ReplyDelete
 2. dari dulu aku kata kopi ni bagus, ramai kwn tak caya..
  terbeliak mata bile bacce hhahahaah <3

  ReplyDelete
 3. Dah terbiasa makan mi sedappp sebagai makanan segera di campur dengan nasi bagi sarapan pagi... Harap2 tak ada masalah pada mi sedappp... :)

  Entri Terkini :
  Tips Lengkap Cara Belajar Vokal Dan Menyanyi Seperti Professional

  ReplyDelete
 4. klu leh xnak makan mi segera. pa leh wat, kita ni pedestrian. time cuti raya aidilfitri cmni, x balik kpg nun jauh di seberang lautan, duk terpenjarala dlm uitm ni (gate terdekat tutup, gate utama jauh, bus plak x msuk) nak survive, maggi la stoknya..huhuhuuu..

  ReplyDelete

Jom support entri and blog nie dengan tinggalkan komen korang.. (^_^)