Saturday, 3 December 2011

Bukti Si Dia Cintakan Kita Kerana Allah

Apa Khabar korang semua? Harap semua baik yea? Hurm...lama sudah tak update blog nie. Lepas tu tetiba pulak update post jiwang ni apa mimpi? Hehe..takda lah saja je nak share kat korang..rindu kat korang la nie..!!haha... Nak tau tak hebatnya cinta si dia..?? Okeyla, Jom kita lihat Bukti Si DIA cintakan KITA kerana ALLAH SWT.


●▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬●

~ Sweetbook Heart ~
Ramai yang terperangkap dengan cinta serta terpalit dengan noda dan fitnahnya Si Dia, iaitu ungkapan kata hikmat yang berbunyi “Aku cintakan diri-Mu kerana Allah!” Perkataan indah, tetapi disalah guna. Jantung berdegup laju dan tangan menjadi sejuk. Itulah tanda awal virus cinta sudah mula menular ke dalam badan dan hanya akan dapat dilegakan dengan berdekatan dengan orang yang dicintai. Jadi, apa yang harus dilakukan? Adakah ucapan tersebut adalah cinta dari Allah atau hanya jerangkap samar syaitan?
Firman Allah SWT : Wahai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah (kebenarannya) dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.” (Al-Hujurat: 6)

Dalam Islam, kita disuruh menilai kebenaran setiap khabar yang disampaikan sebelum mengambil tindakan. Hal ini agar kita tidak tertipu dengan perangkap Iblis. Sebelum membuat keputusan, mari kita lihat dahulu kebenaran kalimah itu diucapkan iaitu: "Aku cinta kepada Mu kerana Allah SWT!" Cinta kerana Allah SWT itu mempunyai satu kedudukan yang istimewa kerana di dalam hadis Abu Hurairah ra menyebut katanya Rasulullah SAW bersabda :  
Sesungguhnya Allah Ta’ala berfirman pada hari kiamat: “Manakah orang-orang yang saling cinta-mencintai kerana keagunganKu? Pada hari ini mereka akan Aku beri naungan pada hari yang tiada naungan melainkan naunganKu.” (Riwayat Muslim)

Di dalam hadis lain, Rasulullah SAW juga pernah bersabda:
“Jika seseorang dari kamu mencintai saudaranya maka hendaklah dia memberitahunya.” (riwayat Abu Daud, Tirmidzi dan Ahmad serta Bukhari di dalam tarikhnya dengan makna yang sepertinya) 

Kita juga disunnahkan untuk membalas ucapan cinta itu dengan doa yang berbunyi:
أحبك الله الذي أحببتني فيه
Maksudnya : “Semoga Allah mencintai kamu yang telah mencintaiku keranaNya.” (riwayat Abu Daud)

Islam ialah agama yang menitik-beratkan persoalan kasih sayang dan kehormonian sesama Insan. Namun, kita perlu meneliti adakah cinta yang dihulurkan itu rezeki daripada Allah SWT atau sebenarnya ialah umpan dari syaitan.

●▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬●

5 Bukti Cinta kerana Allah

Tanda seseorang yang benar-benar mencintai kita kerana Allah SWT. Ini dapat dilihat dari hasil taddabur kita kepada ayat-ayat Al-Quran dan melalui penilaian kepada hadis-hadis nabawiyah. Jom kita lihat :-


1. DIA seorang yang amat mencintai ALLAH

Mustahil seseorang itu mencintai kita kerana Allah SWT tetapi dalam masa yang sama dia amat jauh dari jalan Allah. Cinta itu dibuktikan dengan si dia yang mengatakan kepada anda bahawa dia mencintai kerana Allah juga akan membenci kerana Allah SWT dan membenci segala apa yang dimurkai oleh Allah SWT dari segala jenis dosa dan maksiat. Rasulullah SAW bersabda :
“Tiga perkara yang jika terdapat pada seseorang maka dia pasti akan merasai kemanisan Iman. Iaitu Dia mencintai Allah dan rasul-Nya lebih dari selainnya. Dia mencintai atau membenci sesuatu hanya kerana Allah dan dia amat membenci untuk kembali kepada kekufuran seperti dia tidak suka dicampakkan ke dalam api.” (hadis riwayat Bukhari) 
Lelaki yang benar-benar mahu mengenali wanita solehah tidak hanya dengan sekadar ucapan di bibir. Lihatlah auratnya apakah ditutup, lihatlah peribadinya apakah terpelihara dan dijaga kemudian lihatlah pemikirannya apakah dia seorang Muslimah yang hidup untuk dirinya atau dia hidup untuk Allah SWT.

Mana-mana muslimah yang hidup untuk Allah akan sanggup menerima poligami dan menghormati hak-hak lelaki yang Allah berikan kepada mereka. Si DIA akan tunduk serta patuh kepada hukum Allah dan lebih banyak bertolak ansur serta berusaha memahaminya dari berusaha mempertikaikannya. Jangan terleka dan tergoda oleh rupa dan pakaian kerana syaitan itu amat bijak dengan tipudaya dan jalan-jalan kesesatan.


~ Indahnya Cinta Kerana ALLAH ~
2. Cinta kerana Allah terbit dari sebab ketaatan

Pasti ada sebab si DIA cintakan kita kerana Allah dan adakah ianya terhasil kerana ketaatan kita kepada Allah SWT atau kerana kemaksiatan kita kepada-Nya? Jika cinta yang diungkapkan itu kerana ketaatan kita kepada Allah SWT maka ianya adalah  cinta yang suci dan datang kerana rahmat daripada Allah SWT kepada hambaNya. Ada wanita jatuh cinta kerana si lelaki itu kuat berdakwah. Ada lelaki terjatuh hati kerana si wanita itu tegas dan teguh mempertahankan maruah dan auratnya dari dicabuli. Maka cinta itu memenuhi ciri-ciri cinta yang dilakukan kerana Allah SWT.

Tanyakan SI DIA kerana apakah kamu mencintai saya? Jika jawapannya memenuhi jenis cinta yang berdasarkan ketaatan kepada Allah SWT maka ianya adalah dari Allah dan jika ianya berdasarkan dari sebab-sebab kejahatan dan kemaksiatan maka ianya dari syaitan. Ini dapat diketahui dengan mudah jika kita sendiri menyedari akan kesalahan yang telah kita lakukan. Misalnya jika wanita itu tidak menjaga auratnya, tidak memelihara dirinya dari fitnah seperti  memaparkan kecantikan maka jika datang lelaki menghulurkan cinta kerana jatuh hati atas kecantikan itu maka ianya bukanlah dari ketaatan bahkan kemaksiatan dan berpunca dari kedegilan kita dalam mentaati syariat Allah SWT.

Wanita solehah tidak akan mendedahkan kecantikannya seperti lelaki yang bertaqwa tidak akan murah menampilkan kebaikan dirinya atau menunjuk-nunjuk kewarakan dan kesolehannya. Tanyalah diri sendiri, adakah dosa atau ketaatan yang telah dilakukan sehingga melayakkan diri ini menerima ungkapan AKU CINTA DIRMU KERANA ALLAH!


3. Mencintainya kembali menambah kebaikan dan kemuliaan serta mendekatkan kita kepada Allah
 
Orang yang benar dalam cintaNya kepada Allah ini mempunyai kelebihan dan merupakan orang yang benar-benar beriman. Mencintai mereka itu nescaya akan memberikan kebaikan dan menambahkan kemuliaan serta mendekatkan kita dengan tuhan. Ini disebabkan sebuah hadis dari jalan Abu Hurairah ra yang menyebutkan bahawa Rasulullah SAW pernah bersabda:
“Jikalau Allah Ta’ala itu mencintai seseorang hamba, maka Dia pun memanggil Jibril lalu memberitahu bahawa Allah mencintai si Fulan, maka cintailah olehmu (Wahai Jibril) si Fulan itu. Jibril pun lalu mencintainya, kemudian Jibril menyeru kepada seluruh penghuni langit seraya memberitahu bahawa Allah mencintai si Fulan, maka cintailah olehmu semua (Wahai penghuni-penghuni langit) si Fulan itu. Maka para penghuni langit pun kemudian mencintainya. Setelah itu dijadikan seluruh penghuni bumi pun ikut menerimanya (mencintainya).” (hadis Muttafaq alaih)
Perhatikanlah si dia, adakah di wajahnya itu membuatkan anda teringat kepada ajaran Islam, serta dosa dan pahala atau sebaliknya hanya mengundang kepada ingatan nafsu syahwat. Cinta suci tidak akan mampu dibakar oleh api sebaliknya ia hanya akan memadamkan api demikianlah cinta yang sejati tidak akan datang kerana syahwat tetapi ianya pasti akan mampu memenuhi keperluannya.


~ Mencari Cinta Yang Diredai ~
4. Cinta dan hubungan dengan Si DIA jauh dan terpelihara dari kelalaian dan dosa


Diantara ciri-ciri yang mustahak di dalam penilaian kebaikan seseorang ialah ianya tidak mengundang kemudharatan. Daripada Abu Said Al-Khudri ra bahawa Rasulullah SAW pernah bersabda:
“Tidak boleh melakukan kemudharatan dan tidak pula boleh mengundang kemudharatan (melalui perbuatan yang dilakukan).” (hadis riwayat Daruquthni, Al-Hakim dan Baihaqi)

Ini kerana muslihat syaitan itu amat licik. Terkadang dia sengaja memalsukan kejahatan itu agar dilihat sebagai kebaikan. Syaitan menggoda dengan kebaikan dan kezuhudan agar si soleh itu menjadi sesat kerana riya’ atau ujub (kagum)dan ghurur (tertipu) dengan dirinya sendiri.  

Apabila berhadapan dengan dia yang mengucapkan kata-kata cinta yang suci menggunakan nama Allah SWT maka lihatlah apakah ianya membawa fitnah dan kelalaian atau memberikan manfaat kebaikan dan menjauhkan diri dari dosa. Ramai orang terkena belitan syaitan apabila terpedaya kononnya bercinta kerana Allah SWT namun apabila sudah ber“couple” dan bercinta semua larangan Allah dilanggarnya. Bertudung labuh dan berkopiah tetapi berdua-duaan ditempat yang tidak diredhai Allah kerana cinta dan perasaan akhirnya syariat Allah menjadi gadaian.

Terdapat juga lelaki muslim dan wanita muslimah pada asalnya mahu bercinta kerana Allah tetapi dipertengahan jalan mereka ditipu oleh syaitan. Akhirnya kerana sudah pun terlanjur masing-masing berpendapat kita sudah tiada jalan kembali kecuali terus terjebak dalam hubungan haram ini.

Allah itu maha pengasih dan pengampun, setiap kali terlanjur dan tersilap dalam perjalanan maka segeralah lakukan U-TURN sementara nyawa masih dikandung badan. Pintu taubat sentiasa terbuka dan segeralah rayu dan memohon keampunan daripada-Nya. Janganlah terpedaya oleh syaitan yang sentiasa merayu peluang kedua dari manusia agar sekali lagi melakukan dosa.


5. SI DIA tidak mengharapkan balasan kecuali dari ALLAH

Cinta yang suci itu ialah cinta yang hanya tahu memberi tetapi tidak mengharapkan apa-apa sebagai balasan. Mereka ini seperti yang disebutkan oleh Allah SWT di dalam Al-Quran yang bermaksud:
Sesungguhnya kami memberi makanan kepadamu hanyalah untuk mengharapkan keredhaan Allah, kami tidak menghendaki balasan dari kamu dan tidak pula (ucapan) terima kasih.” (Al-Insan : 9)
Jika benar si DIA mencintai Mu kerana Allah maka bergembiralah kerana kalian benar-benar mahukan syurga dan tidak kisah dengan siapa berakhirnya hubungan ini. Apakah dia menjadi milikmu atau kamu menjadi miliknya hal itu bukanlah isunya tetapi apakah Si DIA dan kamu masing-masing beroleh kasih sayang dan keampunan dari Yang Maha Esa.
Sabda Rasulullah SAW:
“Barangsiapa yang mencintai kerana Allah dan membenci kerana Allah serta memberi kerana Allah atau menghalang kerana Allah maka telah sempurnalah Imannya.” (hadis riwayat Abu Daud dan disahihkan oleh Syeikh Albani)
Mereka yang saling mencintai kerana Allah SWT lebih takutkan Allah dan lebih mencintai Allah dari diri mereka sendiri dan secara pastinya mereka mencintai satu sama lain hanya semata-mata kerana hubungan masing-masing dengan Allah SWT. Lelaki yang beriman dan benar-benar mengasihi seorang gadis kerana Allah akan sentiasa mahu wanita itu terpelihara dari dosa dan mahukan kebaikan serta rahmat Allah SWT ke atasnya. 

Jika dia mahu mengahwini gadis itu maka hasratnya itu adalah kerana mahu melindunginya, mahu mengasihi dan memanfaatkannya di jalan Allah SWT. Adapun jika ada lelaki lain yang terlebih dahulu hadir dalam kehidupan wanita itu maka dia akan sentiasa mendoakannya dan mengharapkan kebaikan di antara kedua-duanya. Hatinya Ikhlas dan hanya mengharapkan balasan dari Allah SWT. Sabda Rasulullah SAW:
“Doa seorang muslim kepada saudaranya di belakang pengetahuan saudaranya pasti dimakbulkan. Di atas kepalanya akan ada malaikat yang menjaganya dan setiap kali dia berdoa untuk kebaikan kepada saudaranya itu maka malaikat pun ikut berkata “Amin” dan mendoakan supaya baginya juga mendapat serupa apa yang telah didoakan kepada saudaranya.” (riwayat Muslim)
Inilah sifat orang beriman dan menjadikan Allah sebagai matlamat dan tujuan. Mereka tidaklah menjadikan cinta kepada wanita, lelaki, teman dan kekasih mereka itu sebagai sekutu atau saingan dan tandingan kepada Allah SWT bahkan sebaliknya ia menjadi baja dan air yang menyuburkan keimanan mereka serta sokongan kepada ketaqwaan mereka.
Firman Allah yang bermaksud :
“Dan (aku telah diperintah): "Hadapkanlah mukamu kepada agama dengan tulus dan ikhlas dan janganlah kamu termasuk orang-orang yang musyrik.” (Yunus : 105)
Mereka inilah yang termasuk dalam hadis nabi yang bermaksud :
“Manusia yang paling bahagia di hari akhirat dengan syafaatku kelak ialah yang berkata “Lailahaillallah” Ikhlas daripada hati dan dirinya.” (hadis sahih riwayat Bukhari)
Syaitan tidak mampu menggoda mereka bahkan oleh wanita yang paling cantik jelita atau oleh lelaki yang paling kacak dan tampan sekalipun. Takala dikatakan oleh Syaitan tidak takutkan kamu jika jarang bertemu atau bersms dengan kekasihmu itu nanti dia akan mencari atau dipikat oleh lelaki lain? Orang ini akan berkata : “Alhamdulillah, daripada Allah kita datang dan kepada Allah-lah kita akan kembali. Jika benar begitu maka saya akan mempermudahkan urusannya, membantunya agar dapat menikahi gadis yang ku sayangi ini jika benar lelaki yang lain itu adalah yang terbaik untuknya.” Sesungguhnya saya mencintainya hanya kerana ALLAH.


P/s Nas: Karya ini telah diringkaskan dari karya asal Ustaz Emran. Trimas dan kredit kepada Ustaz Emran kerana memberi peluang untuk dikongsi ke dalam Naslive Pages ini. Semoga kita dapat menggapai cinta yang diredai Allah yang sudah pasti telah menjadi impian kita. Lihat juga entri ini - Didikan Yang Sebenar

Jom Klik Share... (^_^)
>> for Naslive Pages << 

No comments:

Post a Comment

Jom support entri and blog nie dengan tinggalkan komen korang.. (^_^)