Sunday, 15 September 2013

Pendedahan Cara Termudah Mencuri Telefon Bimbit !!

Gambar pencuri yang dikehendaki berlaku di Kuala Terengganu. 

TOLONG SEBAR / Share dan Tag rakan2 !! Pencuri Telefon Bimbit yang dikendaki !! Suspek orang melayu didapati berada di sekitar Kuala Terengganu dan licik melakukan kegiatan mencuri telefon bimbit di Pasaraya sekitar Kuala Terengganu. Kejadian terakhir berlaku di pasaraya Giant pada 12 September 2013 dan gelagatnya berjaya dirakam di CCTV premis tersebut. Dia juga didapati menjual telefon bimbit curi pada harga yang sangat rendah. Sesiapa yang mengenali orang tersebut sila hubungi IPD balai polis berdekatan atau hubungi 014-8019918 (Khairun).


Berikut adalah perbualan antara pencuri tersebut yang berjaya direkodkan oleh mangsa.

Pencuri: Ei, Lama tak nmpak.
Mangsa: Kenal ke?
Pencuri: Duduk kat mana sekarang?
Mangsa: .......
Pencuri: Oh, saya dekat Kg. ...... je..dekat la tu. Dah ni, belajar dekat mana sekarang?
Mangsa: .......
Pencuri: Ambil bahagian apa?
Mangsa: .......
Pencuri: Datang dengan siapa ni?
Mangsa: Kawan2..
Pencuri: Mana dia?
Mangsa: Ada tengah shopping2 kat dalam.
Pencuri: Saya kerja dekat hujung tu je..kedai jual telefon bimbit.
Mangsa: .......
Pencuri: Kalau nak telefon murah2 bagi taulah. Samsung Galaxy S4, Galaxy Note 2 kita bagi RM400 je, Minggu depan sampai stok baru kita ambiklah sebijik dua buat jual dekat member2. Ala, orang2 kampung kita bagi murah tu apalah sangat.
Mangsa: ....... (x berminat)
Pencuri: Memori kad pon ada. Nak berapa GB kita bagi RM15 je
Mangsa: ....... (berminat)
Pencuri: Jom la kita pergi dekat kedai sana.
* berjalan menuju kedai telefon bimbit tetapi dibawa ke bahagian belakang kedai tersebut
Pencuri: Erm..Bagi telefon dulu kita nak programkan memori kad baru dekat telefon ni.
Mangsa: Kena program jugak ke?
Pencuri: Susah sikit la sebab takut telefon tu tak boleh nak baca. Kalau pandai buat takpa.
Mangsa: ....... (Sambil menghulurkan telefon)
Pencuri: Memori kad lama pegang dulu. Erm..lambat sikit ni. Boleh tunggu tak 10 minit? Duit Stand by dulu. Tunggu dekat sini jangan pergi mana2 takut nanti bos saya nampak.
Mangsa: ....... (Setuju)
Pencuri: * Berjalan ke dalam dan berlagak seolah2 pelanggan di hadapan pekerja. (Sebenarnya dia bukanlah pekerja di kedai tersebut) Dan kemudian datang kembali untuk meminta duit baki.
Pencuri: Erm..mana duit tu? Kalau boleh bagi tepatlah sebab tidak ada duit baki nak bagi balik.
Mangsa: ....... (Menghulurkan duit)
* Setelah menerima duit, secara tiba2 ada orang menelefonnya dan berbual2 dahulu sehingga tamat.
Pencuri: Tunggu kejap ok? Err..kalau ada member2 nak telefon murah2 call la terus nak pergi ambil telefon kejap.
Mangsa: .......
* Selepas itu dia terus menghilangkan diri sambil melarikan telefon mangsa.


P/s: Semoga dibukakan pintu hatinya untuk bertaubat dan mengembalikan barang curi tersebut.

No comments:

Post a Comment

Jom support entri and blog nie dengan tinggalkan komen korang.. (^_^)