Saturday, 23 April 2011

USA akan muflis tidak lama lagi

Jumlah hutang Amerika Syarikat (AS) dijangka akan mencapai hadnya sebanyak US$14.3 Trilion (RM43.4 Trilion) dalam waktu terdekat. Negara itu dijangka mencapai had hutangnya antara 15 April hingga 31 Mei 2011. US dollar mungkin tidak wujud lagi selepas tarikh itu.

AS hanya mempunyai beberapa minggu sebelum negara itu kehabisan wang tunai untuk membayar semua bil perbelanjaannya. Mereka yang tidak sependapat dengan Presiden AS, Barack Obama telah membantah peningkatan had hutang kerana bimbang terpaksa mengurangkan perbelanjaan.

Anggaran jumlah penduduk AS sekarang ialah lebih 310juta orang. Sekiranya Hutang AS sekarang ialah USD 14.3 Trilion. Jadi, diibaratkan setiap penduduk negara itu berkongsi hutang sebanyak USD 46Ribu (RM139 Ribu).

Masih ingatkah lagi kita kepada Krisis Kewangan Amerika Syarikat 2008?

Krisis Kewangan Amerika Syarikat 2008 merujuk kepada keruntuhan ekonomi, perdagangan, gadai janji subprima perumahan di Amerika Syarikat yang semakin parah sejak 2007 dan berlarutan pada tahun 2008.

Bursa saham di seluruh dunia menjunam pada September 2008 apabila beberapa syarikat gergasi di Amerika Syarikat terjerumus ke dalam masalah kewangan akibat krisis kredit perumahan . Bursa Saham Wall Street terus jatuh sehingga menyebabkan AS berdepan dengan kemelesetan ekonomi.

Pada 25 September 2008, Presiden Amerika Syarikat, George W Bush memberi amaran bahawa banyak syarikat akan gulung tikar (bankrap), ramai pekerja akan menganggur. Kerajaan Amerika Syarikat terpaksa menggunakan wang cukai rakyat untuk menyelamatkan beberapa syarikat (bailout) agar tidak menjadi muflis. Kongres Amerika Syarikat setuju menyuntik dana 700 bilion untuk bailout tetapi masih tidak cukup dan paras terendah belum dicapai dan mungkin terus menjunam lagi. - Sumber Wikipedia.
Kita dapat lihat bagaimana Krisis Kewangan AS 2008 yang akhirnya sedikit sebanyak menjejaskan ekonomi seluruh dunia. Tetapi bagaimana pula dengan hutang AS yang semakin mencapai 'limit' sekarang? Apakah yang akan berlaku sekiranya AS muflis? Mungkinkah sistem wang kertas akan jatuh selepas ini untuk memberi laluan kepada Kerajaan dan Sistem Wang Digital yang berpusat di Israel? Bagaimana pula dengan kebangkitan sistem matawang Dinar dan Dirham di Timur? Apa kaitannya? Cuba korang bayangkan! Nak bukti lagi? Cuba google 'US Debt' sekarang.


P/s Nas: Kenapa pulak tetiba Nas cerita pasal ekonomi? Mimpi ke? Korang nak tau kenapa? Insya'Allah entri ini akan Nas sambungkan pula pada Part 2 iaitu Kejatuhan Sistem Wang Kertas Dan Kebangkitan Dinar dan Dirham. Sama-sama kita nantikan yea.. Keep watching!!

<  <   Sharing is caring..   (^_^)   >  >
>> by Naslive Pages <<

2 comments:

Jom support entri and blog nie dengan tinggalkan komen korang.. (^_^)